Featured Porsche Povijest Type 64 Vijesti volkswagen VOLKSWAGEN BUBA VW39 Zanimljivosti

Ova crna Volkswagen Buba je zapravo Porsche
Premda bi na prvi pogled gotovo svi bili uvjereni kako je to Volkswagen Buba, ovaj crni je VW 39, kojeg je stvorio Porsche 1939. godine.

Ferdinand Porsche i njegov sin Ferry stvorili su VW 39 s ciljem da naprave bržu verziju Volkswagen Bube. Naglašeno sportska izvedba dobila je motor Type 64 s trkaćim genima pa je iz obujma od jedne litre izvlačio respektabilnih 32 KS.


Obzirom da je VW 39 imao svega 695 kilograma performanse su bile impresivne, a uvjerljivo ubrzanje bilo je dodatno naglašeno najvećom brzinom od čak 145 km/h.

Porsche je namjeravao proizvesti 50 primjeraka ovog sportaša na bazi Bube pa su 1939. godine često iz Zuffenhausena odlazili u tvornice Volkswagena u Wolfsburgu i Berlinu.

Drugi svjetski rat poremetio je sve planove pa je u tvornici u Zuffenhausenu proizvedeno svega 14 primjeraka modela VW 39, a svaki je imao drukčiji Porscheov motor. Do kraja rata 13 primjeraka je nestalo, a ovaj je pronađen i otkupljen od strane jednog kolekcionara 1948. godine.

Tek 2014. godine ovaj konkretan VW 39 došao je u ruke Thomasa Königa i Olivera Schmidta, dvopjice osnivača muzeja Hamburg Prototype Museum. Automobil je u protekle tri godine vraćen u prvobitno stanje, a obzirom na golemo povijesno nasljeđe vrijednost mu je vrlo teško odrediti.
Source link

Related Posts