Premda bi na prvi pogled gotovo svi bili uvjereni kako je to Volkswagen Buba, ovaj crni je VW 39, kojeg je stvorio Porsche 1939. godine.

Ferdinand Porsche i njegov sin Ferry stvorili su VW 39 s ciljem da naprave bržu verziju Volkswagen Bube. Naglašeno sportska izvedba dobila je motor Type 64 s trkaćim genima pa je iz obujma od jedne litre izvlačio respektabilnih 32 KS.

Obzirom da je VW 39 imao svega 695 kilograma performanse su bile impresivne, a uvjerljivo ubrzanje bilo je dodatno naglašeno najvećom brzinom od čak 145 km/h.

Porsche je namjeravao proizvesti 50 primjeraka ovog sportaša na bazi Bube pa su 1939. godine često iz Zuffenhausena odlazili u tvornice Volkswagena u Wolfsburgu i Berlinu.

Drugi svjetski rat poremetio je sve planove pa je u tvornici u Zuffenhausenu proizvedeno svega 14 primjeraka modela VW 39, a svaki je imao drukčiji Porscheov motor. Do kraja rata 13 primjeraka je nestalo, a ovaj je pronađen i otkupljen od strane jednog kolekcionara 1948. godine.

Tek 2014. godine ovaj konkretan VW 39 došao je u ruke Thomasa Königa i Olivera Schmidta, dvopjice osnivača muzeja Hamburg Prototype Museum. Automobil je u protekle tri godine vraćen u prvobitno stanje, a obzirom na golemo povijesno nasljeđe vrijednost mu je vrlo teško odrediti.


Source link