Tijekom vikenda, od 28. do 31. siječnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 603 prometna prekršaja, od čega 64 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola, zatim 215 prekršaja nepropisne brzine, 71 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 32 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva upravljanja pod zabranom, 35 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 183 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 29. siječnja oko 1.10 sati 57-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Maksimirskom cestom u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom utvrđeno je da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,20 g/kg te da mu je isteklo važenje prometne dozvole. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja te mu je vozačka dozvola oduzeta na rok od 12 sati.

Istoga dana oko 2.10 sati 49-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,25 g/kg upravljala osobnim automobilom, a kretala se kolnikom Slavonske avenije u smjeru zapada. Nakon obavljenog nadzora vozila i vozačice izdan joj je Obavezni prekršajni nalog te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je pet osoba- test negativan.

Od ukupno 64 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkoholom u krvi, kod 16 vozača (25%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 11 mladih vozača (17,2%) kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u krvi tijekom nadzora cestovnog prometa.

Prilikom provođenja akcije, četiri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 13 osoba je uhićeno te privedeno na nadležni Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link