Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Rast cijena struje utjecao je na prodaju električnih automobila


Volkswagen grupa traži alternativne kemikalije za baterije koje bi mogle ponuditi manju učinkovitost, ali i nižu cijenu, prenosi RevijaHAK.

Volkswagen grupa je priopćila da je rast cijena energije utjecale na potražnju za električnim automobilima u Europi posljednjih mjeseci, objavio je Bloomberg. Premda rast prodaje u SAD-u pomaže ublažiti usporavanje. Prodaja električnih vozila u Europi i dalje raste, ali ne na očekivanoj razini, rekao je Thomas Schmall, izvršni direktor VW-ovog odjela za komponente.

Financijska dostupnost električnih vozila ostaje ključno pitanje jer su troškovi sirovina i baterija i dalje visoki, a potrošači se suočavaju s visokim cijenama električne energije i inflacijom. Geopolitičke turbulencije te krhka i nestabilna priroda lanca opskrbe kritičnim sirovinama mogli bi ograničiti planirano širenje proizvodnje baterija.

VW traži alternativne kemikalije za baterije koje bi mogle ponuditi manju učinkovitost, ali in nižu cijenu u svjetlu rastućih cijena nikla i kobalta. Alternative bi se mogle pojaviti na tržištu već 2026., rekao je Schmall.

– To znači manje baterije, jer su velike baterije u malim automobilima skupe – rekao je Schmall.

– Prosječni kupac vozi 40 kilometara dnevno, pa zašto vam treba domet od 500 kilometara?

Mi bismo dodali, zbog dužih putovanja, gospodine Schmall.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts