Aktualno Featured Izbor uredništva skretanje na crveno Vijesti Zanimljivosti

Skreću udesno i na crveno! Novost u Sloveniji, nema više zaustavljanja na crvenom ako nema opasnosti“Leve iti ne, a desno!?” Slovenci od pred koji mjesec kao i Amerikanci – mogu! Jeste li i vi da se ne čeka na desno skretanje i kad je upaljeno glavno crveno svjetlo?

Slovenija je ljetos donijela jednu od najvećih promjena na području prometnog zakonodavstva u posljednjih nekoliko godina! Skretanje u desno odnedavno je moguće i kad vam je upaljeno glavno crveno svjetlo. Gotovo u potpunosti naši su susjedi u ovom dijelu preuzeli američka iskustva. Tamo je već godinama dozvoljeno skretanje u desno bez zaustavljanja iako je za ravno upaljeno crveno svjetlo. Smanjili su Slovenci kazne za prekoračenje dopuštene brzine, povećali ih za korištenje mobitela tijekom vožnje.


U Sloveniji je to malo modificirano, pa je moguće u desno bez zaustavljanja i naravno uz osvrtanje i mjere sigurnosti jedino ako su semafori opremljeni i malim zelenim smjerokazima koji su upaljeni stalno!

Veliki broj semafora naši su susjedi opremili i malim zelenim svjetlećim smjerokazima. Nemojte se tome iznenaditi kad vozite po Sloveniji. Slobodno bez zaustavljanja i desno, ali leve iti ne ako vam je upaljeno crveno. Skretanje na crveno svjetlo bit će dozvoljeno samo ako će na semaforu pored crvenog svjetla biti postavljen kvadratni znak sa zelenom strelicom na crnoj pozadini.

Crveno svjetlo bit će dozvoljeno samo ako će na semaforu pored crvenog biti postavljen kvadratni znak sa zelenom strelicom na crnoj pozadini. Ni u ovom slučaju vozač koji će iskoristiti ovu iznimku neće imati prednost, već će morati čekati na otvorenom i provjeriti je li sigurno i slobodno. Ni u ovom slučaju vozač koji će iskoristiti ovu iznimku neće imati prednost, već će morati čekati na otvorenom.

Ima i drugih važnih promjena prometnih pravila u Sloveniji. Smanjili su kazne za prekoračenje dopuštene brzine, povećali ih za korištenje mobitela tijekom vožnje.

Prometne kazne već su dugo jedna od vrućih tema u Sloveniji, jer se čine nerazmjerno visokim u odnosu na europske, a pritom uopće ne reguliraju određena područja. Zastupnici u Narodnoj skupštini usvojili su ljetos izmjenu zakona kojom se predviđaju nove kazne za sudionike u prometu, a ujedno se uređuje i do sada loše regulirano područje korištenja električnih skutera u cestovnom prometu.

Većina vozača vjerojatno će biti zadovoljna novim kaznama. One donose smanjenje kazne za prekoračenje dopuštene brzine u naseljima gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat. Prema dosadašnjem zakonu, kazna za prekoračenje brzine u naselju bila je 40 eura za prekoračenje do pet kilometara na sat; 80 eura za prekoračenje do 10 kilometara na sat, 250 eura za 10-20 kilometara na sat, 500 eura za 20-30 kilometara na sat i 1.000 eura za prekoračenje granice do 50 kilometara na sat.

Dopušteno skretanje desno na crveno svjetlo, blaže kazne za prekoračenje brzine i rigoroznije kazne za korištenje telefona tijekom vožnje.

“Navika je crvena košulja”, mogla bi parafrazirati prva mjera. Ako samo pomislim na kaos koji je uvođenje kružnih tokova donijelo vozačkoj populaciji, posebno starijoj, onda mogu zamisliti koliko će biti teško uvjeriti vozače čiji su geni crveni na semaforu da je prvi aksiom sudjelovanja u prometu od sada je moguće.također prekršiti. I to ne uvijek i svugdje, već samo na semaforima, koji će također biti opremljeni odgovarajućim znakom. Mi koji smo se vozili u zapadnim zemljama, gdje je takva praksa već desetljećima, možemo potvrditi da je protočnost zaista sve veća, ali usuđujem se reći da će kod nas ta mjera samo povećati zbunjenost i nervozu. Budući da će neki vozači znati koristiti mjeru, drugi će po Murphyjevom zakonu uvijek biti prvi pred crvenim svjetlom, neće se usuditi skrenuti. U svakom slučaju; ako već cijela zemlja skreće desno, zašto ne bi i njen mobilni dio…

Fotografija: Jure Šujica
Source link

Related Posts