Stellantis, četvrti proizvođač automobila u svijetu nastao spajanjem talijansko-američkog Fiat-Chryslera i francuske grupe PSA, najavio je više od 30 milijardi dolara ulaganja u elektrifikaciju modela do 2025. godine.

Svih 14 brendova Stellantisa, uključujući Peugeot, Jeep, Ram, Fiat i Opel, ponudit će kupcima potpuno električne modele, a u planu je i elektrifikacija komercijalnih vozila i kombiji s pogonom na vodikove gorive ćelije do kraja ove godine, objavila je tvrtka u četvrtak.

Do 2030. godine automobili s niskom razinom emisije štetnih plinova, uključujući električne i hibridne modele, trebali bi čini više od 70 posto njihove prodaje u Europi i više od 40 posto u SAD-u.

Do 2026. troškovi vlasnika električnih automobila trebali bi se izjednačiti s onima vlasnika benzinaca, zacrtali su u Stellantisu.

Strategiju će podržati pet tvornica baterija u Europi i Sjevernoj Americi, najavila je kompanija, uključujući pogon u talijanskom Termoliju, koji će se pridružiti već najavljenim tvornicama u Njemačkoj i Francuskoj.

Dodaju i da su u završnoj fazi pregovora o partnerstvu u Sjevernoj Americi. Izvor je naveo da južnokorejski Samsung razmatra mogućnost gradnje tvornice baterijskih ćelija u SAD-u, dodajući da pregovaraju s nekoliko proizvođača automobila, uključujući Stellantis.

Partneri u proizvodnji baterijskih ćelija uključuju Automotive Cells, zajedničko ulaganje Stellantisa s TotalEnergiesa, zatim Contemporary Amperex Technology, BYD, SVOLT, Samsung i LG Energy Solution.

Stellantis je priopćio da želi osigurati više od 130 gigavat-sati (GWh) baterijskih kapaciteta do 2025. i više od 260 GWh do 2030.

Navode i da su potpisali memorandume o razumijevanju s dva partnera o proizvodnji litija u Sjevernoj Americi i Europi kako bi osigurali opskrbu ključnom sirovinom za baterije.

Ističu i da žele smanjiti troškove baterija za više od 40 posto u razdoblju od 2020. do 2024., te za dodatnih više od 20 posto do 2030. godine.

HINA


Source link