Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Tijekom proteklog vikenda na cestama Policijske uprave zagrebačke zabilježeno 776 prometnih prekršaja


Tijekom vikenda, od 8. do 11. travnja 2022. godine, na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 776 prometnih prekršaja, od čega 88 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 279 prekršaja nepropisne brzine, 118 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 67 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 207 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
– u subotu, 9. travnja 2022. oko 7 sati u mjestu Posavski Breg u Savskoj ulici, 51-godišnjak je pod utjecajem alkohola (2,41 g/kg) upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a zbog čega je isključen iz prometa te mu je vozačka dozvola oduzeta na 12 sati, dok će redovnim putem biti podnijet optužni prijedlog.
– u petak, 8. travnja 2022. godine oko 19.10 sati, 39-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola (2,26 g/kg) upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Kompareovom ulicom u Samoboru u smjeru jugozapada. Tada je izgubila nadzor nad vozilom te udarila u osobni automobil koji je bio parkiran propisno na obilježenom parkirališnom mjestu. Nakon prometne nesreće s materijalnom štetom, 39-godišnjakinja je napustila mjesto prometne nesreće, a da vlasniku oštećenog vozila nije ostavila podatke o sebi i vozilu s kojim je uzrokovala prometnu nesreću. Istog dana su policijski službenici pronašli 39-godišnjakinju te joj je kao mjere opreza privremeno, na rok od 12 sati, oduzeta vozačka dozvola i izdan prekršajni nalog.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su ukupno tri osobe – test negativan, a jedna osoba je odbila testiranje.

Od 88 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 19 vozača (21,6%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 15 mladih vozača (17,0%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, 10 osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i osam osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policijaSource link

Related Posts