Turska je odlučila krenuti ususret električnoj revoluciji pa će se uskoro moći pohvaliti proizvodnjom prvog SUV-a na struju.

TOGG, kako se zasad zove prvi model, je u biti skraćenica automobilskog klastera iz Turske, osnovanog s isključivim ciljem da se pokrene proizvodnja automobila pod vlastitom markom. Proizvodni pogon TOGG-a je smješten u Gemliku, na sjeverozapadu Burse, a početak proizvodnje najavljen je za prve dane 2022. godine.

Prvi koncepti predstavljeni su još sredinom 2018. godine, a krajem 2019. premijerno je prikazana proizvodna izvedba električnog SUV-a TOGG. Turski mediji prenose kako su za čak 75 % dijelova zaduženi turski dobavljači, dok će preostali stizati iz EU i Azije.

Bazna izvedba imat će stražnji pogon i elektromotor snage 200 KS, dok će snažnija izvedba imati i jedan takav motor sprijeda pa će ukupno raspolagati sa 400 konjskih snaga i pogonom na sve kotače. Snažnija i opremljenija izvedba imat će baterijski paket koji će omogućiti doseg veći od 500 kilometara, a na brzom punjaču će se moći napuniti do 80 posto kapaciteta za manje od 30 minuta.

Previous articleSud kaznio nesavjesne vozače u prometu

Od malih nogu zaražen oktanima pa već krajem 80-ih bjesomučno guta sve automobilske tiskovine. Kao dipl.ing. strojarstva čitatelju približava mehaniku automobila. Osnivač i glavni urednik portala Autopress.hr


Source link