Putničke agencije očekuju nastavak državnih potpora za očuvanje radnih mjesta tijekom ljetne sezone, jer je većini budućnost i dalje vrlo neizvjesna i upitna, izvijestili su u srijedu iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

“Turističku sezonu 2021. obilježit će borba za opstanak agencija, koje je pandemija koronavirusa dovela na rub propasti. Sve bolja epidemiološka situacija i rast broja cijepljenih građana, posebice turističkih djelatnika, budi nadu u relativno uspješnu sezonu u odnosu na 2020. No, taj se pozitivan trend neće dovoljno preslikati na agencije te im je stoga nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta iznimno važan”, ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Kako većina agencija svoje usluge i specijalizacije ne temelji na suncu i moru u ljetnoj špici, važno bi bilo da se ključne potpore za oporavak i gospodarski razvoj nastave i tijekom sezone.

Fain naglašava da je mjerom potpore za očuvanje radnih mjesta u zadnjih 16 mjeseci spašena ključna karika agencijskog poslovanja – zaposlenici, o kojima u agencijskom poslovanju mnogo toga ovisi. No, dodaje da su agencije zbog kompleksnosti poslovanja i nemogućnosti pružanja usluga za koje su registrirane, daleko od oporavka i povratka na predpandemijske poslovne rezultate.

U UHPA-i se zalažu za postupno napuštanje mjera potpora turističkom sektoru kako bi se izbjegao val stečajeva i otpuštanja.

“Svjesni smo da je Vlada uložila ogromne napore u osiguravanje potpora za radna mjesta, kao i da takva podrška ne može ići u nedogled, ali njihovo naglo ukidanje ili uvjetovanje bilo čime drugim osim padom gospodarskih aktivnosti uslijed pandemije je neprihvatljivo. Ključan uvjet oporavka hrvatskog gospodarstva, pa i agencija, je nastavak potpora dok god ima poduzetnika koji bez mjera pomoći ne mogu poslovno funkcionirati i očuvati radna mjesta”, zaključuje Fain.

HINA


Source link