Euro 7 Featured Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Euro 7 norma ubija klasične motore do 2026.Masovna elektrifikacija kojoj su posegnuli doslovno svi proizvođači automobila priprema je za rigoroznu normu Euro 7.

Na snagu bi trebala stupiti krajem 2025. godine pa bi već od početka 2026. mogla presuditi brojnim konvencionalnim motorima.


Nakon što su s tržišta počeli nestajati mali dizelaši, isti scenarij očekuje male benzinske motore. Naime, skupi sustavi katalizatora nužnih za ispunjenje norme Euro 7 učinit će njihovu proizvodnju neisplativom.

U udruzi europskih proizvođača automobila (ACEA) uvjereni su kako će novom normom najviše nastradati gradski automobili, neovisno je li riječ o klasičnim benzincima ili hibridima s kombinacijom benzinca i elektromotora.

Prema prijedlogu norme Euro 7 benzinski modeli trebali bi biti opremljeni grijanim električnim katalizatorom, a dizelski katalizatorom za amonijak i filtrom čestica. Nadalje, svi automobili s konvencionalnim motorima proizvedeni od 2026. godine bit će opremljeni sustavom dijagnostike koji nadzire rad motora tijekom 240.000 kilometara.
Source link

Related Posts