Aktualno cijena Featured ljetne gume Vijesti Zanimljivosti

Najavljen golem porast cijena ljetnih guma za automobile


Nova generacija ljetnih guma u prosjeku je već porasla za deset posto u odnosu na prošlogodišnju, a prije same sezone masovne kupnje ljetnih guma u travnju najavljuje se još jedan rast, RevijaHAK.

Utjecaj pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini osjetit će svi potrošači, a to se odnosi i na vozače. Porasle su cijene rezervnih dijelova, a sad stižu i najave o velikom rastu cijena guma za motorna vozila.

Nova generacija ljetnih guma u prosjeku je već porasla za deset posto u odnosu na prošlogodišnju, a prije same sezone masovne kupnje ljetnih guma u travnju najavljuje se još jedan rast pa bi gume mogle ukupno biti skuplje između 15 i 20 posto u odnosu na prošlogodišnju sezonu, najavio nam je jedan uvoznik guma na hrvatsko tržište.

Razlozi za rast cijena su brojni, osim cijena sirovina koje su porasle kao posljedica pandemije koronavirusa, povećani su troškovi energije i transporta. Cijene kaučuka su porasle, a čađa (ugljikov prah) potrebna za proizvodnju guma velikim dijelom dolazi iz Rusije (oko trećine), što bi mogao biti novi izvor problema, odnosno rasta cijena.

Također, tvornice koje su proizvodile gume za sjeverni dio Europe stacionirane su u Rusiji i one zbog sankcija stoje. Zbog toga se proizvodnja preusmjerava na tvornice koje su opskrbljivale središnju i južnu Europu, a kapaciteti su ograničeni pa je upitno što će biti i s ponudom…

Porast cijena guma i održavanja automobila budi strah. Kakvo će biti stanje našeg voznog parka ako dio ljudi više neće moći održavati svoje automobile i kako će to utjecati na sigurnost prometa?

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts