0.9

Opel i Vauxhall osvojili brojne međunarodne nagrade u 2023.


Opel je više puta krasio naslovnice medija tijekom 2023. godine nakon predstavljanja revolucionarnog konceptnog automobila Opel Experimental i svjetskih premijera nove Corse Electric i nove Astre Sports Tourer Electric. Međutim, automobili i furgoni nisu jedini privukli pažnju vozača i stručnjaka; brandovi Opel i Vauxhall sami su po sebi bili dovoljni da stvore osjećaj uzbuđenja: Opel je dobio nagradu za održivost „DMSB Sustainability Award” za svoj pionirski koncept automobila bez emisija Corsa Rally Electric. Vauxhall je pak proglašen „proizvođačem godine” u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nova generacija Opel Astre proglašena je „najboljim automobilom godine” u brojnim zemljama i kategorijama širom svijeta, isto kao i novi model Opel Corse. Rocks Electric, Mokka Electric i svestrano lagano gospodarsko vozilo Vivaro također su se pridružili dobitnicima nagrada 2023.

Nova Opel Astra: „najbolji kompaktni automobil” u Europi i Australiji

Nakon što je najnovija generacija Astre već osvojila „Zlatni volan” 2022., nova je godina opet bila vrlo uspješna za Astru. Predstavljene su Astra Electric i nova Astra Sports Tourer Electric kao jedan od prvih potpuno električnih karavana na tržištu. Stručnjaci i kupci odlično su prihvatili besprijekoran stil i najsuvremenije tehnologije ovog bestselera kompaktne klase. Astra je proglašena „najboljim kompaktnim automobilom” na priredbi „Carwow Awards 2023” u Španjolskoj. Uspjeh je nastavljen osvajanjem titula „najboljeg automobila godine”, „najboljeg obiteljskog automobila godine” i „najboljeg automobila niže srednje klase” u Portugalu, Grčkoj, Izraelu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

U Njemačkoj je međunarodni stručni žiri organizacije Red Dot Awards dodijelio Astri nagradu „Red Dot Award” za 2023. godinu u kategoriji „dizajn proizvoda”. S druge strane svijeta, Astra GSe (potrošnja goriva prema WLTP-u : 1,3 l/100 km, emisija CO2 30 – 29 g/km) osvojila je dvije nagrade na Novom Zelandu: „automobil godine 2023. – malo lifestyle vozilo” prema izboru časopisa Tarmac Life i „srednji/veliki poslovni automobil 2023.” prema izboru časopisa Company Vehicle.

Najbolji mali automobil: Corsa osvojila nagrade za dizajn i održivost

Zahvaljujući novom izgledu koji uključuje karakteristično lice branda Opel Vizor i potpuno digitalni kokpit, nova Opel Corsa također je proglašena najljepšim automobilom 2023. u svom segmentu. To je potvrdilo više od 14 500 čitatelja automobilskog časopisa auto motor und sport koji su Corsi dali glasove za „najbolji novi dizajn 2023.”. Opel je tako drugi puta zaredom dobio nagradu za dizajn „autonis” nakon što ju je model Rocks Electric osvojio 2022. godine. Corsa je također postigla odlične rezultate u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tamo je osvojila titule „najboljeg malog automobila godine” (The Sun), „najboljeg superminija za vozni park” (Fleet World) i „najboljeg rabljenog malog automobila” (Carbuyer).

U svijetu motoutrka, Opel već tri godine dokazuje na prvenstvu ADAC Opel Electric Rally Cup „koje pokreće GSe” da potpuno električna Corsa nije samo praktičan mali automobil za svakodnevni život. Prošle je godine stručni žiri Njemačke federacije automobilističkih sportova dodijelio Opelu nagradu „DMSB Sustainability Award 2023.” za revolucionarni koncept relija.

Opel Corsa uspješno je obranila svoju titulu najpopularnijeg malog automobila u Njemačkoj. Prema službenim podacima koje je objavio Savezni ured za motorni promet (KBA), Corsa je treći put zaredom u 2023. bila najprodavanije vozilo u B segmentu. Gotovo 54.000 novih registracija osiguralo je Corsi prvo mjesto u svom segmentu. To predstavlja povećanje od oko 7 posto u usporedbi s 2022. i također znači da su registracije Corse dosegnule najvišu razinu od 2016. Svaka četvrta novoregistrirana Corsa u Njemačkoj u 2023. godini bila je električna Opel Corsa Electric.

Inače, Vauxhall Corsa ostaje jednako popularna u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je bila najprodavaniji supermini treću godinu zaredom, prema podacima o registraciji novih automobila za 2023. koje je objavilo Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). S 40.816 prodanihvozila, Corsa ne samo da se pokazala najpopularnijim superminijem na tržištu 2023., nego je bila i treći najprodavaniji automobil u zemlji ukupno.

Nagrade u svim kategorijama: od modela Rocks Electric i Mokka Electric do gospodarskog vozila Vivaro Electric

Opelovi elektrificirani modeli, od „malih” do „velikih”, dokazuju da elektromobilnost može savršeno objediniti emocije s inovativnošću i svakodnevnim korištenjem. Britanski Fleet World proglasio je lagano gospodarsko vozilo Vivaro „najboljim furgonom srednje veličine”, a Vivaro Electric proglašen je „najboljim furgonom srednje veličine bez emisija” na dodjeli nagrada Fleet News 2023. Najprodavaniji SUV Opel Mokka Electric postao je „eko automobil godine” u Srbiji, dok je njemački časopis electricar ocijenio model s dva sjedala Opel Rocks Electric „vrlo dobrim” u izboru električnih vozila.

S obzirom na navedene uspjehe, ne čudi da je brand Vauxhall prošle godine osvojio nekoliko nagrada u Ujedinjenom Kraljevstvu: The Sun je proglasio Vauxhall „proizvođačem godine” na dodjeli nagrada News UK Motor Awards 2023. U kategoriji komercijalnih vozila i voznih parkova, Vauxhall je također osvojio titulu „najboljeg proizvođača vozila za vozne parkove” (Fleet World) i impresionirao kupce „najboljim web-mjestom proizvođača vozila za vozne parkove” prema izboru stranice Business Car.Related Posts