Za pasionirane ljubitelje moto trka povod je jasan, ali kad god posjećujete neku od stranih zemalja gdje se održavaju, imate priliku da vidite i ljepote novih, čarobnih destinacija – zašto ne iskoristiti priliku? Spojite ljubav prema moto trkama i naletima  adrenalina sa strašću za istraživanjem novih predjela na ovim moto trkama! Pored vrhunskih profesionalaca u vožnji, iskoristite boravak u zemljama gdje se trke održavaju da posjetite atraktivne destinacije sa prelepim plažama, živopisnom arhitekturom i zanimljivim mjestima s lokalnom kuhinjom i čarima nove zemlje.

Catalan motorcycle Grand Prix (Španija)

Ove trke održavaju se na traci Circuit de Barcelona – Catalunya dugoj 4.727 metara, u okviru Grand Prix trka. Kao što i samo ime sugerira, ove trke održavaju se u glavnom gradu Španije. Barcelona je jedan od najlijepših gradova Europe, a u turističkim zonama svakom milimetru je posvećena posebna pažnja. Barcelonu je najlijepše posjetiti tokom proljeća ili leti, kako biste iskoristili najbolje od mediteranske klime u ovoj prekrasnoj metropoli. barselona spanija moto trke Od aktivnosti u Barceloni predlažemo vam obilazak Gaudijevih zdanja i parka Guell, posjetu Pikasovom muzeju i degustaciju tapasa uz Vermut, a kada ste već u Španiji, razmislite i o kupanju! Ako pođete u Ljoret del Mar letovanje u Španiji biće savršeno: nalazi se na svega 70 kilometara od Barcelone, ima povoljnih varijanti za odsjedanje, a plaže i žurke na istima su fantastične!

Coca-Cola Zero Suzuka 8 hours (Japan)

Poseban koncept moto trki koji treba da testiraju otpornost i izdržljivost opreme, ali i trkača – zato i traju čak osam sati bez prekida! Vozači, dvoje ili više njih, smjenjuju se tijekom pauza u pit stop – u, a trka se održava od 1978. godine. Velike japanske kompanije poput Suzukija, Honde, Jamahe i Kavasakija su za potrebe ovih trka stvarali motore sa vrhunskim performansama, angažujući sve inženjerske resurse kako bi se njihova vozila našla u top listama. Prethodne tri godine, pobjedu je odnela Jamaha sa modelom Yamaha YZF-R1. Trke se održavaju na Suzuka Circuit traci (odnosno Suzuka International Racing Course) koja se nalazi u gradu Suzuka u Japanu. Ovde je napravljen ogromni tematski park posvećen motorima, automobilizmu i trkanju, izuzetno zabavan za sve uzraste! Tu su:
  • restorani i kafići;
  • zabavni i akva – park;
  • hotel;
  • spa centar sa saunom, đakuzijima i velikim dijelom za kupanje.
Grad Suzuka je sam po sebi nevjerojatno tematsko iskustvo, a ako želite da vidite još neki veći japanski grad, najbliži je Kjoto (76 km); do Tokija ima mnogo više, oko 300 kilometara.

Isle of Man TT Races (Irska / Engleska)

Jedna od najpoznatijih moto trka održava se na ovom malenom otoku između Irske i Velike Britanije još od 1907. godine. Statistički, ovo je najopasnija trka na svetu – na njima je nastradalo oko 240 vozača, kao i neki promatrači i zvaničnici trke. Unatoč (ili zahvaljujući) ovome, zadržala je veliku popularnost. Vozi se od Snaefell planine, putem koji krivuda oko otoka dužine malo preko 60 kilometara, kroz gradiće i sela, a vozači prelaze brzinu od 200 kilometara na čas! Isle of Man ima bogatu kulturnu zaostavštinu, i među najzanimljivijim atrakcijama nalaze se:
  • Crkva Svetog Triniana iz 14. veka;
  • Balladoole, mjesto gdje je pronađen vikinški brod s posmrtnim ostacima muškarca i žene, kao i mnogi drugi ostaci iz Bronzanog i Gvozdenog doba, između ostalog;
  • Cashtal yn Ard, najveća neolitska grobnica u Velikoj Britaniji.
Još jedna zanimljivost je što su na ovom otoku porezi veoma niski, pa mnoge kompanije tu registruju svoja sjedišta. Šteta je da na putovanjima ne iskoristite sve potencijale zemlje koju posjećujete, i zato se upustite u istraživanje lokalne kulture, nasljeđa i zabave, kako biste se sa moto trka došli kući bogatiji za mnoga nova iskustva i spremni da naredne godine putujete dalje!