Sajamske izložbe su već dugo popularne, i predstavljaju zanimljiv i koristan vid okupljanja ljubitelja putovanja, mode, kozmetike, namještaja, hrane, pića… Tijekom godine organizira se veliki broj sajmova, ali može se reći da uvjerljivo najviše pažnje privlači onaj posvećen automobilima. Strastveni ljubitelji četverotočkaša ne propuštaju priliku da posjete ovaj sajam u svojoj zemlji, a nerijetko se odlučuju i na to da prate i sajmove automobila u inostranstvu. Automobilski turizam je i te kako u razvoju, pa ako je to nešto za što ste zainteresirani u nastavku teksta saznajte koji su to najbolji sajmovi automobila održani prošle godine.

Internationale Automobil – Ausstellung (Frankfurt)

Sajam automobila u Frankfurtu je u više navrata proglašavan za najbolji sajam automobila na svijetu. Proizvodne hale u kojima se izlažu automobili smještene su u dva grada. Prošle godine održan je od 12. do 14. rujna u Frankfurtu, koji je lokacija ovog događaja neparnim godinama, dok se parnim održava u Hanoveru. Na sajmu u Hanoveru predstavljaju se komercijalna vozila, dok je događaj u Frankfurtu rezerviran za putničke automobile i motocikle. Na ovom događaju čak 2500 kompanija, bilo da su u pitanju brendovi automobila ili drugi proizvođači iz automobilske industrije, predstavi svoje proizvode. Broj posjetilaca ovog sajma raste iz godine u godinu, i okuplja sve zaljubljenike u automobilsku industriju, i sve koji imaju neku ulogu u razvitku iste.

Geneva International Motor Show (Ženeva)

Sajam automobila u Ženevi otvoren je 9. ožujka 2017. godine, i posjetioci su do 19. ožujka imali prilike da uživaju na ovom, veoma posjećenom događaju. Zahvaljujući svom terminu, na početku godine, ovaj sajam ima priliku da najavi novine iz automobilske industrije. Posjeta ovom događaju ujedno vam omogućava da obiđete Švicarsku, i upoznate se sa njenim prirodnim ljepotama. Ovo je odličan izbor za one koji su veliki ljubitelji kako automobila, tako i putovanja.

Tokyo Motor Show (Tokio)

Pod okriljem Japanske asocijacije proizvođača automobila u periodu od 27. listopada do 5. studenog prošle godine održan je 45. Tokyo Motor Show. Na ovom sajmu izložena su putnička i komercijalna vozila, motori, automobilska mašinerija, djelovi i alati, kao i službe koje se brinu o automobilima. Ovaj automobilski sajam održava se svake druge godine i privlači ogromnu pažnju posjetilaca širom svijeta, a pogotovo onih iz okolnih azijskih zemalja. Japanske automobilske marke kao što su Honda, Nissan, Toyota, Acura, Mazda i Subaru su jedan od pokazatelja toga koliko je Japan tehnološki i industrijski jaka država. Na sajmu u Tokiju predstavljaju se novi, revolucionarni dizajni automobila i automobilskog inženjerstva.

North America International Auto Show (Detroit)

Od 9. do 22. siječnja 2017. godine održan je sajam automobila u Detroitu, poznatiji kao North America International Auto Show, koji je najveći automobilski sajam u Sevjernoj Americi. Ovaj događaj se sastojao od devetodnevne javne izložbe, i niza događaja koji su se ticali dodjeljivanja nagrada, tribina, predstavljanja industrije i novinarskih događaja. Preko 5000 novinara iz preko 60 zemalja posjeti ovaj sajam svake godine. Detroit je poznati industrijski grad, s velikim brojem fabrika automobila i predstavništvima kao što su General Motors, Ford, Chrysler, Dodge, a ovdje se proizvodio i čuveni Cadillac. Ovaj međunarodni auto šou je ujedno i domaćin za ceremonije dodjeljivanja nagrade za najbolji automobil i kamion godine.

New York International Auto Show (Njujork)

Njujorški sajam automobila održao se u najvećem gradu u Americi prošle godine, u periodu od 11. do 23. travnja. Prva tri dana bila su rezervirana za medije, dok je izložba za posjetioce otvorena 14. aprila. New York International Auto Show predstavlja krem automobilske industrije i inovacije. Ono što je također veoma značajno za ovaj događaj jeste činjenica da se svake godine organizira glasanje za najbolje ekološko vozilo na svetu. Prošle godine je ovu laskavu titulu odnio automobil Toyota Prius Plug-in Hybrid. Fanovi automobilske industrije najbolje će razumjeti koliko su zapravo ovi događaji veliki i značajni. Ako do sada niste posetili neki od sajmova automobila u inostranstvu, razmotrite naše prijedloge automobilskih destinacija i otisnite se na uzbudljivo putovanje.