Inicijativa “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove” s ciljem izgradnje 21 “zelenog” katamarana, odnosno suvremenog brodskog prijevoza uz nultu stopu štetnih emisija koji se oslanjaju isključivo na tzv. zelena goriva, potpisana je u ponedjeljak.

Pokretači i potpisnici inicijative su direktor tvrtke iCat Tomislav Uroda, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Dubravko Majetić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Gordan Gledec, direktor Centra za transfer tehnologije Boris Ćosić i ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla Nedjeljko Perić.

Inicijativa predviđa razvoj i gradnju 21 putničkog katamarana kapaciteta 100 do 300 putnika, koji će biti izgrađeni u tri veličine te će po jedan od svakog modela biti smješten diljem Jadrana u sklopu pilot projekta testiranja mogućnosti pojedinih destinacija.

Bit će odabrano ukupno sedam destinacija temeljem zajedničkog promišljanja s nadležnim tijelima. Razvoj flote elektro-brodova prate i zahtjevi za razvojem energetske infrastrukture za opskrbu brodova električnom energijom pa projekt tako predviđa i razvoj punionica s baterijskim spremnicima te solarnim elektranama za proizvodnu električne energije. Baterijski spremnici punionica brodova svojim spajanjem na energetsku infrastrukturu doprinijet će razvoju pametnih otoka i gradova kao dio sustava “pametnih“ mreža koje će omogućavati pohranu i isporuku električne energije.

Cilj inicijative je postaviti osnove za razvoj flote električnih putničkih brodova na Jadranu, s naglaskom na putnički prijevoz. Inicijativa uključuje razvoj i gradnju putničkih brodova koji su u mogućnosti međusobno povezivati otoke, koristeći pri tome elektropogon, autonomnu plovidbu i/ili pristajanje i nadopunjavanje spremnika energije velike snage.

Na temelju postojećeg „iCat“ modela razvit će se projekt putničkog broda kao i sustav upravljanja i nadzora broda zasnovan na naprednim metodama i tehnologiji umjetne inteligencije. Nadzor i upravljanje brodom, robotiziran sustav za nadopunjavanje brodskih spremnika energije te sustav pametnih punionica velike snage koje koriste energiju iz obnovljivih izvora, predstavljaju okosnicu razvoja i primjene suvremenih tehničkih rješenja u pomorskom prijevozu.

Bogati obnovljivim izvorima energije, istaknuto je prilikom potpisivanja inicijative, hrvatski otoci mogu predvoditi energetsku tranziciju prema potpuno ugljično neutralnom gospodarstvu u 2050. godini.

Flota modernih brodova s čistim pogonom na Jadranu otvara priliku razvoja putničke mreže brodova kao preduvjet za povratak i ostanak stanovništva na otocima te razvoj turizma veće dodatne vrijednosti. Ostvareni rezultati bit će temelji za transfer tehnologije i razvoj sličnih modela “zelene“ plovidbe diljem Europe i svijeta, kao doprinos inicijative znatnom smanjenju štetnih emisija u brodskom prometu i zagrijavanja Zemlje, za dobrobit čovječanstva, rečeno je prilikom potpisivanja te inicijative.

HINA


Source link