– Advertisement –

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 76 dolara nakon što je izvješće iz SAD-a pokazalo pad zaliha, signalizirajući snažan oporavak potražnje na sjevernoj hemisferi u ljetnoj sezoni vožnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,08 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 75,89 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,13 dolara višoj cijeni, od 73,99 dolara.

– Advertisement –

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je prema navodima dva izvora pokazalo pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 7,2 milijuna barela, veći no što se očekivalo.

„Ponovo je prevagnuo uzlazni trend (cijena)”, rekao je naftni broker u PVM-u Stephen Brennock.

„Temeljna potražnja na fizičkom tržištu znači da će eventualne korekcije cijena naniže biti skromne i kratkog daha”, dodaje analitičar brokerske kuće OANDA Jeffrey Halley.

Cijene su na londonskom tržištu ove godine porasle 45 posto, potaknute smanjenom opskrbom iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika i ublažavanjem covid ograničenja koje je oslobodilo potražnju, podsjeća Reuters.

Globalna potražnja trebala bi se dodatno povećati u drugoj polovini godine, ali skupini OPEC+ paralelno se otvara perspektiva veće iranske opskrbe, u slučaju da razgovori Irana i šest svjetskih sila dovedu do oživljavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

OPEC+ sastat će se 1. srpnja kako bi razgovarali o dodatnom ublažavanju ograničenja proizvodnje od kolovoza. Odluka o tome koliko bi točno proizvodnja mogla porasti još nije donesena, izjavila su u utorak dva izvora iz OPEC+.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar, budući da je nafta, čije su cijene iskazane u zelenim novčanicama, pojeftinila za imatelje drugih valuta, a to znači veću potražnju.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 73,13 dolara, što znači da je bila viša za 68 centi nego prethodnog dana trgovanja.

HINA

– Advertisement –


Source link