Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Proizvođač Opela i Peugeota obustavlja proizvodnju kombija u Rusiji


Multinacionalni proizvođač automobila Stellantis objavio je u utorak da obustavlja proizvodnju u tvornici kombija u Rusiji zbog logističkih teškoća i sankcija uvedenih Moskvi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Četvrti po veličini proizvođač automobila u svijetu u Rusiji je proizvodio i prodavao brendove Peugeot, Citroen, Opel, Jeep i Fiat, ali njegov udio u ruskom tržištu automobila iznosi samo jedan posto.

Kompanija ima i tvornicu kombija u Kalugi, oko 201 kilometar jugoistočno od Moskve, u suvlasništvu s japanskim Mitsubishijem, koji je obustavio proizvodnju još početkom mjeseca.

“Budući da se iz dana u dan, ubrzanim tempom, uvode nove sankcije i protusankcije i da su se pojavili problemi u logistici, Stellantis je obustavio proizvodnju u Kalugi kako bi osigurao potpunu usklađenost sa svim sankcijama i protusankcijama i zaštitio radnike”, poručili su.

Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares najavio je zatvaranje tvornice u Kalugi još krajem ožujka, zbog nestašice dijelova.

Stellantis je već u potpunosti obustavio izvoz i uvoz, odmah nakon invazije Moskve na Ukrajinu, i premjestio proizvodnju u zapadnu Europu. Zamrznuli su i planirana veća ulaganja. U Kalugi proizvodili su kombije samo za rusko tržište.

Otkako je Rusija 24. veljače započela, kako je naziva, “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, brojne strane kompanije privremeno su zatvorile trgovine i tvornice u Rusiji ili su objavile da odlaze i da se ne planiraju vratiti, podsjeća Reuters.

HINASource link

Related Posts