Aktualno Featured novi automobili potražnja prodaja Vijesti Zanimljivosti

Skromniji rast potražnje za novim automobilima u EU u lipnjuPotražnja za novim automobilima u Europskoj uniji u lipnju je porasla znatno skromnije nego u svibnju, odražavajući popuštanje mjera zatvaranja na početku prošlog ljeta, pokazali su u petak podaci udruge proizvođača ACEA.

Potražnja za novim automobilima u EU u lipnju je porasla 10,4 posto u usporedbi s istim mjesecom 2020., uz registriranih nešto više od milijun novih automobila, pokazuju podaci udruge proizvođača automobila ACEA.


U svibnju bila je poskočila 53,4 posto

Znatno skromniji rast u lipnju otkriva popuštanje mjera zatvaranja u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon strogog svibanjskog lockdowna.

Među vodećim je najsnažnije porasla potražnja u Njemačkoj, za četvrtinu u odnosu na prošlogodišnji lipanj. Slijede Španjolska sa 17,1 i Italija s 12,6 posto.

Francuska je jedina u toj skupini bilježila pad potražnje, za 14,7 posto.

U Hrvatskoj je u lipnju prema podacima ACEA-e registirano 6.887 novih automobila, što je za 65,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U svibnju registrirano ih je dvostruko više nego u istom mjesecu 2020.

Pandemijski efekt

U prvoj polovini ove godine potražnja za novim automobilima bila je u EU za četvrtinu veća nego u istom prošlogodišnjem razdobju, uz gotovo 5,4 milijuna registracija.

To je još uvijek 1,5 milijuna manje nego u prvoj polovini pretpandemijske 2019. godine, ističu iz ACEA-e.

Među vodećim tržištima najveći je rast potražnje bilježila Italija, za 51,4 posto.

Slijede Španjolska s 34,4 posto, Francuska s 28,9 i Njemačka sa 14,9 posto.

U Hrvatskoj je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci registrirano 25.975 novih automobila, za 49,1 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci ACEA-e.

HINA

 
Source link

Related Posts