Aktualno Featured motocikl svijetla Vijesti Zanimljivosti

Tijekom cijele godine obvezna kratka svjetla za mopede i motocikliste


Od 1. studenoga do 31. ožujka temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla dok na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Nadalje, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Slijedom toga 1 . travnja 2022. godine, prestala je zakonska obveza upaljenih svjetala na motornim vozilima u prometu na cesti za vrijeme vožnje danju uz poseban naglasak da svjetla na vozilu moraju biti upaljena noću i u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.).

Unatoč prestanku zakonske obaveze upaljenih dnevnih ili kratkih svjetala na vozilu danju, skrećemo pozornost da je vozilo s upaljenim svjetlima bolje vidljivo, apeliramo da vozači od 1. travnja 2022. godine na vozilu tijekom vožnje na cesti, posebice u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji ostalim sudionicima u cestovnom prometu čime će doprinijeti vlastitoj sigurnosti ali i sigurnosti svih sudionika u cestovnom prometu.

Izvor: Zagrebačka policijaSource link

Related Posts