#2 MICHAEL SCHUMACHER

Kao i Giacomo Agostini u motociklizmu, i Michael Schumacher ima sve bojke i statistike na svojoj strani. S razlogom, jer od njegove 91 pobjede, sigurno ih je trećina rezultat fenomenalnih vožnji i vanzemaljskog talenta. To nije malo, zapravo više je nego u slučaju bilo kojeg drugog vozača. Ostale pobjede možda jesu posljedica superiornosti tehnike pod stražnjicom i sulude gladi za uspjehom vozača i njegove ekipe, gladi koja je od prosječnosti stvorila parni valjak što je nemilosrdno srušio sve pred sobom. Jedno je sigurno: i bez Ferrarija u pravo vrijeme i s pravim ljudima, Schumacher bi bio jedan od najvećih svih vremena.

Noćna mora svih statističara, ništa se ne događa na vrhu već neko vrijeme. Bio mi je fora kad se pojavio, pa mi je potom dugo išao na živce, ali kako je taj vozio 2006. kvalifikacije u Monaku. Šteta za parkiranje tada i pokoju nepodobštinu tijekom karijere, ali to samo govori koliko je želio pobjeđivati.

Svijet se ceri što u posljednjoj utrci nije znao naći svoju startnu poziciju nego se parkirao na tuđu… No, Michael je i dalje kandidat za najboljeg od najboljih. I zbog rezultata koji su debelo bolji od svih, ali i zbog vozačkih sposobnosti koji su svijet kroz desetke utrka ostavili otvorenih usta. Istina, nije imao neku konkurenciju, ali je s Ferrarijem ostvario neviđenu dominaciju pa su se rekordi popeli do neslućenih visina. Iako danas imamo Sebastiana Vettela koji je vjerojatno sposoban oboriti Schumijeve rekorde, naročito broj GP pobjeda (91) i broj svjetskih naslova (7), kad je Michael završavao prvi dio karijere činilo se da su to rekordi za sva vremena. U ovom drugom dijelu karijere, u strašnoj konkurenciji, nije imao pobjeda, ali pojedini bljeskovi podsjećaju o kome se radi. Najbrži u kvalifikacijama u Monte Carlu danas može biti samo velemajstor. Možda ima peh što Mercedes nije tada bio na visini zadatka i možda bi se u Ferrariju borio za osmi naslov.

Nažalost, škrte su vijesti iz njegove kuće o zdravlju. Zasada nije dobro. No, možemo se nadati i moliti za jednog od najvećih. Keep fighting champ!

SUTRA: TKO JE NAJBOLJI OD NAJBOLJIH! – da vas čujemo u komentarima na facebook-u što mislite tko je broj 1!

 

Autori:
Mladen Jergović
Vojan Jagić
Goran Dijaković

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here