HR Rally RALLY Vijesti

ZAVRŠEN RALLY OPATIJA!!

Photo by: Rally Puza

ZAVRŠEN RALLY OPATIJA!!

Jučer, 2. svibnja završena je i druga ovosezonska utrka Prvenstva Hrvatske u Rally-uRally Opatija. Na startu se pojavilo 49 trkaćih automobila, a publika je mogla vidjeti i neke, za utrke u Hrvatskoj rijetke automobile poput Porschea, Lancie Delte Integrale te Ford Escorta sa stražnjim pogonom. Tome je uvelike pridonjela i činjenica da se ovogodišnje izdanje Rally Opatije bodovalo uz Prvenstvo Hrvatske i za nekoliko drugih prvenstava, između ostaloga i za Mitropa Rally Cup. Utrka se vozila dva dana, u petak i subotu. Petak je bio rezerviran za ceremonijalni start i dva brzinska ispita dok je u subotu voženo još šest brzinaca.

Prvi dan utrke završio je vodstvom aktualnog prvaka Hrvatske Juraja Šebalja (Mitsubishi Lancer EVO IX) ispred drugoplasiranog Slovenca Roka Turka (Peugeot 208 R2) te Janosa Szilagyia (Mitsubishi Lancer EVO IX) na trećem mjestu. Detaljnije informacije o prvom danu natjecanja možete pročitati ovdje.

Subotnji dan utrke počeo je u 10:03 h s najduljim brzincem (23.47 km) kojeg je najbrže prošla posada Šebalj-Klinc. Iza njih smjestili su se Talijan Bernd Zanon u vrlo brzom Renault Cliu S1600 te pratiteljima rally-a već dobro znani Mađar Krisztian Hideg u Mitsubishi Lanceru EVO IX koji je, kako je utrka odmicala kraju postajao sve brži. Ljubitelji rally-a Hidega su prošlih godina mogli vidjeti na nekoliko utrka u Hrvatskoj, a prošle sezone čak je vozio i za hrvatski klub – AKK Sveta Nedelja. Drugi subotnji brzinac najbrže je odvozio Rok Turk ispred Viliama Prodana (Peugeot 208 R2) te Hidega na trećem mjestu. Nakon ta dva brzinca počela je dominacija izvrsno raspoloženog Hidega koji se osvajajući sve preostale brzince polako penjao u ukupnom poretku. Prije zadnjeg brzinca još uvijek prvoplasirani Šebalj imao je 3.5 sekundi prednosti ispred Hidega. No, Hideg je osvojio i posljednji brzinac, s 15 sekundi prednosti ispred trećeplasiranog Šebalja te je velika borba bila završena. Drugo najbrže vrijeme posljednjeg brzinca postavio je Slovenac Alex Humar u Renault Cliu R3T. Tako je utrka, koja ipak nije prošla i bez nekoliko razbijanja, završila pobjedom posade Hideg-Kerek, drugo mjesto zauzeli su Šebalj-Klinc, dok su na trećem mjestu završili vrlo brzi prednjepogonaši Turk-Kacin. Četvrto mjesto pripalo je Alexu Humaru, peto domaćoj posadi Prodan-Draženović, Szilagyi je završio šesti, a donedavno drugoplasirani u prvenstvu Šaškin završio je na osmom mjestu.

Svi rezultati:
http://www.akopatija.hr/livetiming/rally/results.php?event_id=28&ss_id=234&ss_number=8

Video s Rally Opatija 2015.:

Tekst: Tin Beraković
Slike: Rally Puza

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *