Vijesti

Bernie Ecclestone: Formula 1 je preskupa

Šef Formule 1 Bernie Ecclestone je izjavio da je sport preskup te da ima drugih problema koji zahtijevaju rješenje.

U intervjuu sa BBC Sportom, prigovorio je da je F1 “previše demokratska” i nastavio svoju kampanju protiv turbo hibridnih motora.

“Prešli smo lijepljenje flastera i trebamo operaciju”, rekao je Ecclestone.“Moramo se ozbiljno pozabaviti troškovima jer ima puno timova koji imaju poteškoća sa držanjem koraka”

U intervjuu sa BBC-ovim glavnim analitičarem F1 Eddie Jordanom, Ecclestone je rekao:

  • – pokušao sam spasiti Njemački GP no nismo se uspjeli dogovoriti
  • – proizvođači motora ne žele trenutne motore
  • – odstupiti će ako njegova prisutnost kao šefa sprječava Audi ulazak u sport

Također tokom razgovora sa novinarima u media centru Bahrein Grand Prixa Ecclestopne je također:

  • – bacio sumnju na budućnost talijanskog GPa
  • – odbio sugestije da će koncerni za ljudska prava spomenuti određena pitanja o planiranoj inauguracijskoj utrci u Azerbajdžanu iduće godine
  • – rekao da motori trebaju biti pristupačni svim timovima, bez obzira na odabrani dizajn za 2017-tu

Njemački GP

Njemačke nema na kalendaru za 2015. jer je Nurburgring, gdje se trebala održati utrka, upao u financijske probleme a Ecclestone nije mogao postići dogovor sa Hockenheimom, čija ugovorna obaveza počinje 2016., da ugosti utrku umjesto Hurburgringa. “Napravili smo doprinos prihvativši 50% cijene ugovorne obaveze kako bi riješili probleme do iduće godine”, kaže Ecclestone. “I unatoč tome su ostali u problemima”.

Talijanski GP

Monzin ugovor ističe ove godine i Ecclestone je još ranije izjavio kako staza treba platiti više novaca kako bi dogovorili novi ugovor. Na pitanje kako idu pregovori Ecclestone je odgovorio: “Morati ćemo pričekati i vidjeti. Nemaju dogovor, slično kao i Njemačka, isto takve stvari”.

Kada mu je sugerirano da je ideja o gubitku Monze, koja je prva održala utrku 1923. nezamisliva, Ecclestone je rekao kako mu je isto rečeno kada nisu održali utrku u Francuskoj. I sada Njemačkoj. Francuska koja je prva održala GP u 1906., je maknuta s F1 kalendara nakon 2008.

 Koncern za ljudska prava odbijen

Ecclestone je potpisao ugovor sa Azerbajdžanskim glavnim Gradom Bakuom da ugosti utrku 2016. te je rekao da će se događaj definitivno održati. “To će biti još jedna dobra utrka”, rekao je.

F1 je nedavno objavila “izjavu o predanosti poštivanja ljudskih prava”, dok su organizacije za ljudska prava optužile Azerbajdžan da prakticira mučenje i ima slabu slobodu govora i javnih okupljanja.

No Ecclestone je odbio sugestije da su ti stavovi kontradiktorni. Upitan da li će F1 provjeriti stanje ljudskih prava u Azerbajdžanu prije postizanja dogovora o utrci, Ecclestone je rekao: “Jesmo. Svi izgledaju sretni, ne čini mi se da je to problem”.

 Promjene motora

Ecclestone se protivio novim turbo hibridnim motorima od kad su predloženi još 2009., vjerujući kako su preskupi, te lobira za povratak atmosferskih V8 motora koji su se zadnji put koristili 2013. Također se zalaže za povećanje snage na 1000ks naspram sadašnjih 900 ks tj. koliko najbolji imaju sada iz razloga što želi učiniti bolide teže upravljivim.

Mercedesov F1 šef Toto Wolff je izjavio u subotu da su svi trenutni F1 proizvođači predani zadržavanju trenutnih V6 turbo hibridnih motora. Ecclestone je rekao: “Naravno, no po kojoj cijeni? Dvije stvari se moraju dogoditi: tko god isporučuje motore mora isporučiti motor koji se trenutno koristi. Ako će biti trenutni motor nadograđen na 1000 ks, može. I moraju ih isporučiti timovima po cijeni koju si timovi mogu priuštiti.”

Wolff je rekao kako se određeni koncepti već definiraju kako bi formula bila spektakularna u 2017.

 Audi

VAG grupacija je provela studiju izvedivosti ulaska u F1 te je došla do zaključka kako unutar kompanije postoji ozbiljna podrška tome. Izvori iz njemačke autoindustrije tvrde kako je jedina blokada za Audijev ulazak u F1 antipatija prema Ecclestoneu od predsjednika VAG odbora, Ferdinanda Piecha. Izvori kažu kako Piech neće dopustiti da bilo koji od njegovih brandova uđe u F1 dok je Ecclestone šef formule.

Ecclestone je na to rekao: “Nitko mi to nije rekao. No ako je to slučaj, odlazim. Bio bih sretan kada bi moja ostavka dovela te ljude u formulu.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *