BMW planira mrežu punjača poput Tesle – nažalost opet samo za Ameriku (za sada)

Tesla Motors je postala inspiracija za neke od najvećih imena u auto industriji, što se i potvrdilo kada je BMW-ov voditelj za električna vozila iznio planove za izgradnju mreže supercharger punionica poput Tesline.

Jacob Harb, voditelj odjela prodaje i strategije razvoja u BMWu Sjeverne Amerike je rekao u intervjuu za AutoGuide kako će njihova mreža uključivati potpuno različit DC punjač sposoban za 80% punjenje u približno 30 minuta. Električna vozila drugih proizvođača će također biti kompatibilna sa tom mrežom, Harp je nadodao da takvi punjači obično koštaju približno 50 000$ svaki i vrlo su slični frižiderima iz kućanstva po veličini. No BMW-ov punjač bi trebao koštati samo 6500$ i mjeriti približno 60×44 cm.

Harb kaže kako će službena najava biti tokom Sjeverno Američkog internacinalnog showa, nadodajući kako žele postaviti punjače posvuda. Mislim da Tesla neće biti sretna s brzinom postavljanja dotičnih – nadodao je.

Sa vlastitom mrežom punjača, BMW želi učiniti svoja električna voza puno privlačnija kupcima. BMW odmjerava tržište kojim trenutno dominira Tesla, te vjeruje kako će sa vlastitom mrežom punjača privući više ljudi prema plug-in vozilima.

Trenutno Tesla deklasira ostale električne brendove, uključujući i BMW, u tehnologiji i mreži punjača. No, BMW miriše uspjeh s obzirom na prodanu količinu od približno 1000 novih i3 modela svaki mjesec.

Tesla je postavila 135 supercharger postaja u Sjevernoj Americi prošle godine, poprilično olakšavajući vlasnicima Modela S put od New Yorka do Los Angelesa. Međutim ti punjači su orijentirani samo na Tesla automobile, dok će BMW omogućiti ostalim modelima punjenje i biti će u skladu sa SEA standardiziranim utičnicama koje su kompatibilne sa svim ostalim plug-in vozilima osim Tesle ili Nissana.

 Harb nije rekao konkretnu brojku koliko punjača BMW misli postaviti te je zamolio da se strpimo do službene najave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here